Karácsonyi trendek 2014

Milyen színek, anyagok, minták és formák kísérnek végig az ünnepeken?

Erre ad választ számunkra bora.herkepalmisano a várható dekorációs trendek bemutatásával:
a 2014-2015 Karácsonyi trendjei címszavakban: ‘csendes méltóság’, ‘geometrikus gravitáció’, ‘árnyékos szerénység’, ‘káprázatos szépség’

Csendes méltóság

Csendes méltóság

Organikus formák, elegáns anyagok oh-so delikát pasztell árnyalatok jellemzik ezt a trend vonalat

Ez egy jól elkülöníthető, határozott, elegáns és kulturált stílus. Központi eleme a harmónia utáni sóvárgás és a formai egyszerűség – mindez visszafogott ázsiai hatásokkal átszőve.

Domináns színei a sárgabarack, lila, menta, és a világoskék. Mandula-fehér, sötétbarna és fekete lakk hangsúlyozhatja ezen trend méltóságát. Az organikus megjelenéshez gömböket, vázákat és lekerekített formájú díszítőelemeket használ, hogy az elegáns tökéletesség domináljon a formákban is. Ezen formákhoz és színekhez jól illenek a fényes japán lakkozott és kerámia a porcelánra jellemző finom hálózatos mintákkal, valamint craquelé (finom pókhálószerű repedések) felület. Rajzokban és mintákban megjelennek a kecses füvek, fák és ágak, amik egyfajta józanságot adnak a stílushoz. Ugyancsak jellemzőek a művészi ázsiai rajzok, kimonó minták, finom festmények és szénrajzok, amik ezen ősi kultúra művészetére jellemzőek, csak úgy mint a hagyományos japán motívumok, kecsesen rajzolt virágok. A stílus anyagaiban sem távolodik el a japán eleganciától, hiszen a selyem, a szatén, a taft szalagok jól passzolnak a fényes felületekhez kihangsúlyozva a ’Csendes méltóság’ eleganciáját.

VILÁGÍTÁSBAN

A világításban a fényfüzérek dominálnak. Színek használatánál érdemes keverni a fenti színeket meleg és hideg fehérrel, esetleg a díszek színében a fentieket követve, fehér, meleg-fehér fényfüzérekkel és fényfüggönnyel tehetjük elegánssá ezt a méltóságos csendet

Fémlabda elemes fényfüzér

Deko beltéri fényfüzér kör fehér

Kis kékség fényfüzér

Beltéri LED fa 80 cm, 60 zöld LED

 AJÁNLOTT ÉTELEI

Sárgabarackos, áfonyás,  levendulás, mentás sütemények, italok, csokoládé.


 

Geometrikus gravitáció

Geometrikus gravitáció

Geometrikus gravitáció

éles kontrasztok, tagolt felületek, színes és élénk minták

Fölényese kiemelkedő, hivatalos és logikus – ezek ennek a stílusnak a meghatározó jellemzői. A stílus szépségét a geometriai formák és a fekete-fehér kontrasztok erős kölcsönhatása teszik harmonikussá. Halvány bézs és a szürke árnyalatai izgalmas árnyékszerű hatásukkal egészítik ki az éles kontrasztokat. Erőteljes színmegjelenések elsősorban nagy és lapos felületeken, jellemzően a mélykék és intenzív sárga színek felhasználásával. A vonalaktól, köröktől, pontoktól és sokszögektől változatos design elemek, valamint mozaikok, kockák, szalagok és vonal motívumok jellemzik. Mindemellett ismétlődő vonalminták, művészi domborművek, szövetszerűen bonyolult rácsok és cikkk-cakk minták, valamint op-art effektek teszik mozgalmassá. A természetesség is része ezen stílusnak, levelek és virágok formájában. Áttetsző minták szolgálhatnak a nyomdai mintául amik vonzzák majd a tekintetet. A stílust végül a rá jellemző felületek teszik tejessé, mint a szálcsiszolt fém, a lakk és műanyag, üveg, kerámia, króm és acél. A matt, a fényes és átlátszó anyagok fokozzák a vizuális hatást, majd a kiváló minőségű, de erős textíliák teszik teljessé.

VILÁGÍTÁSBAN

Itt dominálnak a szabályosan elrendezett fények, így a fényháló az ami leginkább ajánlott, de szóba jöhetnek még a fénytömlők is, hiszen ezekkel igen erőteljes kontraszt hozható létre, mindemellett egyenes vonalak, geomerikus formák is kialakíthatóak vele. Karácsonyi csillag motívumok.

fenyhalok

AJÁNLOTT ÉTELEI

Bejgli, madártej, mozaikos/kockás sütemények, csokoládé-szökőkút, saláták és tiszta márkás tömény italok.


 

Árnyalt szerénység

Árnyalt szerénység

Árnyalt szerénység

kifejező anyagok és sötét színek segítenek az egyensúly megtalálásában

Az árnyalt szerénység egyfajta tükröződése a természetes életszemléletnek. Nyugodt és szerény egyfajta természetes földhözragadtsággal. Az anyagok erős tapintható minősége találkozik egyfajta nyugodt, színeiben inkább ködös homályossággal. A stílus harmonizál a földes, agyagos és okker színekkel, kiegészítve az éjsötét kék, bordó és gesztenyével. Ezt ellensúlyozza a hűvös árnyalatú lila és a rezeda zöld. Anyagai: a tapintható felületekkel a kő, a beton, a márvány, megmunkálatlan pala, a szőtt és kötött anyagok, amik magukban hordozzák az egész napot… Ezen textíliák még jól társíthatók különféle textíliákkal, mint a filc, mohair, juta, durva szövet és flanel.

A szándékos egyszerűség a minták esetén is megjelenik, így csalva elő a természetes szeretetet… mintái természetesek, mint a fa erezete, a kő, a szikla kusza rovátkái, vagy mint a törött, csillogó üveg, vagy kerámia…

Virág, a rét, egy bokros sövény, gyümölcsök és fűféleségek, hozzák a gyengéd kényelem érzetét. A stílusban rejlő csillogását a kerámia, türkiz és kő gyöngyök adják. Az elegáns díszítés anyagai pedig króm, bronz és réz díszítők.

VILÁGÍTÁSBAN

A világítás színeiben itt is a fehér/meleg fehér dominál, esetleg normál izzós fények melegségével kiegészítve, de a szerénység finomra hangolásához jól jöhetnek a hideg fehér LED fények is, a lila és rezeda zöld díszek mellett. Zöld díszek mellett lila fényeket is kipróbálhatunk.

Kültéri Fényháló 2,5x1,2m fehér kábel, 406 fehér izzó  Fehér labdafény 21 figurás mézeskalács fényfüzér  Meleg fehér villanó zuzmarás gömb füzér

AJÁNLOTT ÉTELEI

Teljes kiőrlésű, magvas sütemények, rusztikus, friss gyümölcsökkel. Minerális borok, házi főzésű sörök.

Káprázatos szépség

Káprázatos szépség

Káprázatos szépség

kaleidoszkópszerűen intenzív színű virágmotívumok és szimbolikus motívumok

A Káprázatos szépség egy fiatalos, intenzív stílus tele naiv képzelettel. Ez a provokatív megjelenés váratlan, meglepő és mókás. Az élénk összetett színek jellemzik, mint ha túl is telítődne a színekkel. A stílusra jellemző színek: napfény sárga, lazac, kármin piros, levendula kék, hideg türkiz és olajzöld árnyalatai kontrasztos kombinációkban. Egzotikus levelek és virágok jellemzik, klasszikusnak számító figurákkal, erős színekkel, amik magukra vonzzák a figyelmet. Jellemzőek rá a festett porcelánok, hímzések, és nyomatok.

A felhasználható anyagok száma határtalan: érdes tapintatú textúrák, laza szőttesek, csipke kézzel készített, faragott anyagok – ezek hoznak létre jól érzékelhető feszültséget színes üvegekkel, plexivel, csillogó fóliákkal, konfettikkel és strasszokkal.

Fontos eleme ennek a stílusnak a fotó realisztikus nyomatok, csillogó fényvisszaverő felületek, fantázia nyomatok, lézer-gravírozások, mind mind ahhoz járulva hozzá, hogy ez a stílus szokatlanul különc (off-beat) és ironikus lehessen.

VILÁGÍTÁSBAN

A világítás színeiben itt az élénk színek dominálnak, idén az amber, sárga, rózsaszín és a zöld. Az erőteljes kontrasztos színek megjelenítésére jó választás lehet Party Fények és a fénytömlő – ennél a stílusirányzatnál.

LED Party fény szett 5m 10 RGB változó színű Deko beltéri fényfüzér kör piros Fehér labda pamacs fényfüzér színes LED Színes tükörlepke fényfüzér

 

forrás: christmasworld

2014 formái: CSILLAG és GÖMB

A fentiek alapján biztos, hogy aki a csillag, vagy gömb formát választja karácsonyi dekorációnak, az biztos, hogy a 2014-es trend szerint választ, és mivel ezek a Karácsony hagyományos formái is, így lehet, hogy csak össze kell ezeket válogatni valahonnan…

A csillag formákat itt találhatjuk meg….

Vélemény, hozzászólás?